Alice Piperea- Doctor în Științe Farmaceutice

Mă numesc Alice Piperea şi sunt absolventă şef de promoţie a Facultăţii de Farmacie UMF Carol Davila din Bucureşti cu media 10.00, sunt farmacist specialist în laborator farmaceutic şi Doctor în ştiinţe farmaceutice.

Totul a început cu pasiunea mea pentru chimie din clasa a VII-a. Am avut o profesoară de chimie excepțională, pe cât de exigentă, pe atât de inspirațională pentru mine. Cu care mai păstrez și astăzi legătura. Încă din clasa a VII-a am participat la olimpiadele de chimie, pentru care m-am pregătit singură. Îmi amintesc că în vacanțele de vară veneam în laborator și făceam diferite experimente sub supravegherea D-nei Profesor.

Chiar dacă pentru mine a reprezentat o mare pasiune, ai mei nu m-au susținut niciodată din acest punct de vedere. Chimia li se părea un domeniu fără viitor, poate și datorită faptului că ei sunt total în afara domeniului chimic/medical.

Mai mult decât atât, am fost înscrisă la profil real, matematică-informatică intensiv, în ideea unui viitor strălucit în acest domeniu, pentru că se vedea clar că am potențial în domeniul real. Însă eu mi-aș fi dorit științele naturii. Deși am excelat în domeniul mate-info pe parcursul liceului, mi-am dat seama că, deși înțelegeam foarte bine matematica și informatica și luam medii foarte mari la aceste discipline, nu sunt făcută pentru științe atât de abstracte.

Așadar mi-am dat seama că dacă voi dori să realizez ceva în domeniul chimiei va trebui să mă pregătesc singură. Și așa au început perioadele încărcate de pregătire pe care singură mi le-am impus pe parcursul vacanțelor școlare și weekend-urilor, orele lungi de conspecte din Nenițescu și din cursurile de facultate ale profesorilor mei din liceu. Plus multe culegeri cu exerciții și probleme de olimpiadă rezolvate integral.

Îmi amintesc că în clasa a XI-a am participat la mai multe cursuri de master de Chimie Coordinativă, ținute de un mare profesor universitar, la care mă duceam după orele de la liceu. Masteranzii mă priveau ca pe o “curiozitate a naturii” (așa cum îmi spunea tata, care considera că nu fac alteceva decât să îmi pierd timpul cu aceste cursuri), mai ales că la unele întrebări ale Dl-ui Profesor chiar știam să răspund.

Deși îmi doream să mă înscriu la Facultatea de Chimie (spre marea dezamăgire a părinților mei, care și-au dorit pentru mine Medicină sau Automatică), în clasa a XII-a am decis să urmez Facultatea de Farmacie, întrucât am perceput Farmacia ca pe o chimie aplicată. Și așa a și fost, nu greșisem cu nimic: în primii trei ani am facut atât de multă chimie, încât nici nu am sesizat că sunt la Facultatea de Farmacie, spre marea disperare a unora dintre colegii mei, îngrețoșați de atâtea reacții chimice.

Facultatea de Farmacie este o facultate dificilă, cu o durată de studii de 5 ani. Am intrat la Facultatea de Farmacie fără pic de ajutor din partea nimănui pentru că, repet, ai mei nu considerau necesar să mă ajute din acest punct de vedere, dorind, probabil și să îmi testeze limitele și/sau în caz de eșec să mă reorientez spre ce credeau ei că e mai bine pentru mine.

Cu această ocazie mi-am dat seama că am crescut cel mai mult atunci când mi s-au pus piedici. La momentul respectiv m-am întristat, dar mai târziu mi-am dat seama că absolut fiecare obstacol m-a învățat o lecție, și că dacă nu ar fi fost acele impedimente-cheie, nu aș fi ajuns probabil niciodată aici.

Pe parcursul facultății am dat dovadă de aceeași perseverență și anduranță ca în anii de liceu: m-am pregătit din greu la fiecare materie în parte, deoarece îmi doream să fiu un profesionist cât mai bun în acest domeniu. Am făcut această facultate în primul rând pentru sufletul meu și în al doilea rând ca să îi ajut pe alții.

Experiențele prin care am trecut la numeroasele olimpiade de chimie la care am participat m-au ajutat să promovez cu brio primii ani, încărcați de chimie. Încă din primul an m-am îndrăgostit de cea mai grea chimie: Chimia Analitică, care, trebuie să recunosc, inițial m-a speriat îngrozitor, poate și datorită faptului că era atât de diferită de tot ce învățasem în liceu, era extrem de vastă, complicată și datorită ratei reduse de promovabilitate. Dintre toate chimiile, Chimiei Analitice i-am acordat cel mai mult timp de studiu. Și asta s-a reflectat și în rezultatele foarte bune pe care le-am avut la toate examenele, atât practice, cât și teoretice.

Dintre materiile de specialitate din ultimii ani, cel mai mult mi-a atras atenția Toxicologia, care, la fel ca și Chimia Analitică m-a speriat initial, din aceleași motive: materie foarte vastă, greu de cuprins, rată mică de promovabilitate. Acestei discipline i-am acordat cel mai mult timp de studiu dintre toate materiile de specialitate, lucru care s-a reflectat în rezultatele excelente ale examenelor extrem de drastice pe care le-am susținut.

Am absolvit Facultatea de Farmacie UMF Carol Davila în calitate de șef de promoție, cu media 10.00 a anilor I-V.

Încă din timpul facultății mi-am dat seama că ceea ce îmi place cu adevărat să fac este să predau, să îi învăț pe alții. Mi-am dorit extrem de mult să ajung cadru didactic universitar. Și nu a fost deloc ușor. Dar am dat dovadă de aceeași perseverență și anduranță ca și în anii de facultate. Exigența profesorilor care m-au format pe parcursul facultății m-a ajutat foarte mult în cariera universitară. Exigența lor a făcut din mine ceea ce sunt astăzi.

Am urmat trei ani de stagii de pregătire prin rezidențiat, am obținut titlul de Farmacist specialist și apoi pe cel de Doctor în Farmacie.

În paralel am lucrat în farmacia de circuit deschis, în industrie, în laboratoare medicale și de cercetare și am profesat în domeniul universitar. Am referințe foarte bune de la toți profesorii care m-au format.

Lucrurile au luat o cu totul altă turnură în momentul în care am devenit cadru didactic al Universității Titu Maiorescu, post obținut prin concurs, într-o Facultate de Farmacie tânără, în formare. Am urmat un masterat de Psihopedagogie pentru a profesa în domeniul universitar.

Universitatea Titu Maiorescu oferă cadrelor didactice oportunități deosebite de dezvoltare pe plan professional, oportunități excepționale, care nu se compară cu cele oferite de universitățile de stat. Aici am avut oportunitatea să construiesc de la zero două discipline: Chimia Analitică și Toxicologia, iar în paralel mă ocup și cu partea de marketing pentru facultate. A fost extrem de greu, asta a însemnat mult sacrificiu personal, dar a meritat. Universitatea Titu Maiorescu este cea mai performantă universitate privată din țară și este universitatea în care cred!

Despre Facultatea de Farmacie a universității Titu Maiorescu poți afla mai multe detalii de pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/facultateadefarmacieutm/) și pe website-ul official (http://www.utm.ro/facultatea-de-farmacie/despre-noi/).

Am 11 articole științifice publicate, 15 cărți publicate în domeniile chimie și toxicologie (în calitate de unic autor), alte cărți în curs de publicare și alte câteva certificări importante.

La ora actuală mă perfecţionez continuu prin cursuri postuniversitare de formare profesională, participare la conferinţe şi congrese în domeniu, cercetare ştiinţifică şi prin documentare proprie, pentru că sunt foarte perseverentă şi îmi place să învăţ lucruri noi.

În paralel m-am specializat și pe partea de grafică și on-line, digital marketing, social media strategy, blogging, etc având în derulare un proiect personal de suflet, website-ul www.alicepiperea.ro (la care te poți abona gratuit), cu articole scrise de mine,  documentate din punct de vedere științific, vizând în general domeniul Health&Beauty, având rolul de a informa corect publicul larg despre diverse subiecte care aparțin acestui domeniu.

Un alt proiect pe partea de teaching, dar tot cu tentă științifică, este Workshop-ul de Steroizi și suplimente sportive (http://asociatiasucces.ro/workshop-despre-steroizi-si-suplimente-alimentare/) pe care îl voi susține începând cu luna februarie a anului curent în parteneriat cu Asociația Succes în Educație și Sport. Este un curs amplu, detaliat, documentat din punct de vedere științific.

Deasemenea, ofer pregătire la 4 tipuri de chimii, în special Chimie Organică, până la nivel de facultate (inclusiv la nivel de facultate), celor care doresc să se pregătească pentru examenul de Admitere la Facultățile de Farmacie, Medicină și Medicină Dentară, BAC sau doresc să se perfecționeze la nivel de facultate. Pentru contact și detalii click aici: http://alicepiperea.ro/vrei-sa-inveti-chimie/.

Am creat pe Facebook un grup care a crescut și crește frumos, și anume “Farmaciști, asistenți, studenți și viitori studenți la Farmacie”( https://www.facebook.com/groups/1772162333069030/), pentru a facilita comunicarea între profesioniștii din domeniile farmaceutic, sănătate, chimie și viitorii famaciști. În acest grup utilizatorii pot posta noutăți/curiozități din aceste domenii, își poti promova afacerea, pagina web și cea de Facebook din aceste domenii, respectiv postările aferente, își pot promova produsele și serviciile din aceste domenii, pot posta cereri și oferte de locuri de muncă din domeniile respective sau pot deschide discuții referitoare la subiectele ce vizează domeniile respective.

Am realizat toate aceste proiecte și voi demara și altele noi, deoarece reprezint cu mândrie profesia de Farmacist, pe care o promovez și o susțin neîncetat. Profesia de farmacist este, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă profesie, plină de provocări. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege această profesie iar și iar, fără nici cea mai mică urmă de îndoială. Este profesia în care cred, este profesia care mă împlinește, este profesia pe care o iubesc din toată inima. Încă din anul I am grijă să le subliniez studenților perspectiva interdisciplinară a acestei minunate profesii, aducându-le la cunoștintă, complexitatea profesiei pe care și-au ales-o, faptul că farmacia de circuit deschis reprezintă doar unul dintre numeroasele domenii de activitate în care pot profesa după obținerea acestei diplome, farmacistul fiind implicat în tot circuitul medicamentului: de la sinteza substanței active și până la eliberarea formei farmaceutice.

Poți rămâne în contact cu mine dând like paginii mele oficiale de Facebook (www.facebook.com/alicepiperea),  înscriindu-te în grupul de Facebook (https://www.facebook.com/groups/1772162333069030/) și/sau abonându-te gratuit la website-ul meu (www.alicepiperea.ro).

73 thoughts on “Alice Piperea- Doctor în Științe Farmaceutice

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: